Eierstok- en eileiderkanker
De medische term voor eierstokkanker is ovariumcarcinoom. Het is een kwaadaardige aandoening die uitgaat van het weefsel van de eierstok of de eileider. In Nederland krijgen ongeveer 1100 vrouwen per jaar eierstokkanker. De ziekte komt vaker voor bij oudere vrouwen. De gemiddelde leeftijd waarop deze ziekte voorkomt is 70 jaar. Over het ontstaan van eierstokkanker is weinig bekend. Bij ongeveer 10 procent van de vrouwen met eierstokkanker speelt een erfelijke oorzaak een rol. Deze vrouwen zijn vaak draagster van een een zogenaamde genmutatie. De bekendste zijn mutaties in het BRCA1- of BRCA2-gen.
Erfelijke kanker
Kanker is een veel voorkomende ziekte. In ongeveer 10% van de gevallen is kanker erfelijk. Als er aanwijzingen zijn voor erfelijkheid dan kan dat reden zijn voor erfelijkheidsonderzoek via de klinisch geneticus. Als bij dit onderzoek een erfelijke aanleg wordt gevonden, dan kan dit van belang zijn voor uzelf en voor uw familieleden. Ook kan de uitkomst van erfelijkheidsonderzoek van belang zijn voor uw behandeling.
Bij gynaecologische kanker kan er sprake zijn van erfelijke kanker bij eierstokkanker en/of baarmoederkanker. De andere gynaecologische kankersoorten zijn niet erfelijk.
Schaamlipkanker
Schaamlipkanker, of vulvacarcinoom, is een kwaadaardige aandoening van de huid van de vulva. De vulva bestaat uit de schaamlippen en de clitoris. Schaamlipkanker is een zeldzaam soort kanker. De behandeling hiervan vindt dan ook plaats in een gespecialiseerd oncologisch centrum, zoals het UMCG.